Spasovdanski dani u Prizrenu [AUDIO]

Izložbom fotografija “Prizrenski vremeplov” otvoreni su “Spasovdanski dani u Prizrenu”.

Povodom Spasovdana u Prizrenu je i ove godine organizovana manifestacija “Spasovdanski dani”, u okviru kojih su organizovane brojne aktivnosti. Manifestacija je uoči Spasovdana otvorena izložbom fotografija “Prizrenski vremeplov”, autorke istoričarke prof.dr Aleksandre Novakov.

Ova izložba je obuhvatila fotografije mitropolita i episkopa Raško-prizrenske mitropolije(eparhije) (1854-1941) i rektora Bogoslovije u Prizrenu (1871-1941).

Spasovdanske dane su otvorili učenici Prizrenske Bogoslovije troparom Spasovdanu i Bogorodici Prizrenskoj. Okupljenima se u atrijumu crkve Sv Spasa ispred organizatora Društva Prijatelja manastira Sveti Arhangeli, obratio predsednik društva Bojan Babić. On se zahvalio episkopu Teodosiju, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, opštini Prizren.

Izložbu je otvorio prof.dr. Vladan Virijević sa Filozofskog Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i podsećajući na otvaranje jedne izložbe pre rata u Prizrenu, istakao važnost ovakvih izložbi i događaja.

Autorka Aleksandra Novakov je pozvala prisutne da pogledaju izložene fotografije. Inače na otvaranju izložbe su bili prisutni i profesori prizrenske Bogoslovije.