Srpski povratnici u Brestoviku drugi dan bez vode

Nepoznati počinioci presekli su protekle noći u selu Brestovik kod Peći vodovodnu cev koja napaja donji deo sela u kome živi petnaest povratničkih porodica. Cev je oštećena tako da je brza sanacija nemoguća.

Slađana Miletić, koja u ovom selu živi sa suprugom i četvoro dece izjavila je za Radio Goraždevac da su o ovom slučaju obavestili policiju, lokalne vlasti, KFOR, OEBS i UN.

Ona nije mogla sa sigurnošću da potvrdi ko je presekao cev ali je izrazila sumnju na lokalne albanske kompanije koje su sa još nekoliko kuća u gornjem delu Brestovika imaju vodu. Kao razlog takve sumnje je, postavljanje čepa na prekinutoj cevi.

“Imamo veliki broj grla stoke i domaćinstvo koje ne može da funkcioniše bez vode. Očekujemo od nadležnih da reše ovaj veliki problem za sve nas koji živimo preko reke”, izjavila je Miletić za Radio Goraždevac.

Prvi povratnici vratili su se u ovo selo septembra 2004. godine. Trenutno ovde živi dvadeset porodica, koje uglavnom žive od socijalne pomoći, stočarstva i poljoprivrede.

Seoski vodovod izgradila je međunarodna organizacija Mersi kor (Mercy Corps) u saradnji sa opštinom Peć. Ovo nije prvi slučaj da povratnici u Brsetoviku imaju problem sa vodosnabdevanjem. Poslednji u nizu problema u vezi napajanja pumpe za vodu strujom i računa za struju rešila je opština Peć.