Nevreme pričinilo veliku materijalnu štetu u Peći i Istoku, mnoga mesta bez struje [Video]

Većina objekata pretrpela je štetu usred olujnog vetra koji je duvao protekle noći u Peći i Istoku. U narednim danima biće izvršena procena štete. Povređen policajac koji je obezbeđivao crkvu u Istoku. U Peći su štetu pretrpeli mnogi automobili.

Gotovo da nema krova u Goraždevcu na kome nije odletelo bar stotinu crepova. Oni koji su najgore prošli osim krova nad glavom ostali su i bez krovova na štalama i pomoćnim objektima. Olujni vetar koji je duvao u čitavom Pećkom okrugu napravio je veliku štetu poljoprivrednim gazdinstvima. Poljoprivredniku Srboljubu Dakiću iz Goraždevca vetar je odneo crep sa kuće ali je napravio veliku štetu u poljoprivrednom gazdinstvu.

“Velika je šteta to. Tek treba da izračunamo. Preko hiljadu i sto metara kvadratnih krova, limenih tabli i crepa je otišlo, plus letve i grede i sve ostalo što se tiče gradnje. Hvala Bogu kad nismo stradali jer su letele i table i limovi, drveće i sve ostalo. Teško ćemo ovo moći da saniramo sami jer to je investicija od preko desetak hiljada evra”, kaže Srboljub Dakić za Radio Goraždevac.

Komisija za procenu štete počeće odmah sa radom i utvrditi kolika je šteta naneta kaže predsednik Privremenog organa za Peć Miloš Dimitrijević. On je rekao da će sva neophodna dokumentacija biti poslata Kancelariji za Kosovo i Metohiju i da će šteta biti nadoknađena.

“Mi smo danas održali sednicu privremenog organa, formirali komisiju, obavestili Kancelariju za Kosovo i Metohiju. Nadam se da će komisija u toku sutrašnjeg dana obići sve oštećene objekte i da ćemo uputiti zahtev prema Kancelariji za KiM sa predmerom i predračunom koliko je potrebno materijala za sanaciju štete koja je naneta našim stanovnicima”, rekao je Miloš Dimitrijević.

Veliku štetu pretrpele su i povratničke porodice u Brestoviku, Belom Polju i Ljevoši gde je vetar nosio plastenike, pčelinje košnice, pomoćne objekte i ostalo pokućstvo.

Meštani povratničkog sela Ljevoša tokom jutra su bili odsečeni su od sveta, na putu koji vodi do ovog sela bilo je oboreno mnogo drvenih bandera i stubova za rasvetu.

U opštini Istok je povređen policajac koji je obezbeđivao crkvu Svetih apostola Petra i Pavla. Pomoć mu je ukazana u Pećkoj bolnici saznaje Radio Goraždevac. U crkvi Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja u Peći osim štete na krovu vetar je odneo i plastenik.

U Peći je velika materijalna šteta pričinjena na automobilima na koje je padalo drveće i konstrukcije krovova.

Većina sela u opštini Istok već dva dana nema struje kažu izvori iz Osojana. Problema sa strujom ima u polovina goraždevca gde struje nije bilo treći dan za redom ali je ona došla u večernjim satima. Kako Radio Goraždevac nezvanično saznaje od radnika koji su na terenu, trebaće više od nedelju dana da se snabdevanje strujom potpuno normalizuje.

Štetu je pretrpeo i radio Goraždevac koji tokom dana nije emitovao program na FM frekfenciji, jer je vetar oborio antenski stub. Problem je privremeno rešen pa je u večernjim satima nastavljeno sa emitovanjem programa.